NOS NieuwsAangepast

"Maatwerk zondagsopening winkels"

Minister Kamp van Economische Zaken ziet geen mogelijkheid om winkeliers te beschermen, die op last van hun huurbaas op zondag open moeten. In sommige huurcontracten is een verplichte zondagopenstelling opgenomen. De SGP in de Eerste Kamer had Kamp gevraagd daar iets aan te doen.

Kamp schrijft in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer dat de huidige wet geen aanknopingspunten biedt om een verplichte zondagopenstelling in huurcontracten te verbieden. Nieuwe wetgeving is volgens Kamp om meerdere redenen niet gewenst.

Tegemoet

Kamp komt de SGP wel tegemoet. Zo heeft hij de belangenvereniging van verhuurders ROZ gevraagd de modelovereenkomst voor verhuur van winkelruimte aan te passen. Winkeliers die met argumenten aangeven waarom ze op zondag niet open willen, krijgen dan geen boete meer.

Ook heeft Kamp de gemeenten gevraagd bij besluiten over zondagopenstelling rekening te houden met de belangen van winkeliers die niet willen, maar vast zitten aan een huurovereenkomst.

Tenslotte wijst Kamp erop dat winkeliers een huurovereenkomst eerst goed moeten lezen, voordat ze hun handtekening eronder zetten.

Van der Staaij

De SGP-voorzitter in de Tweede Kamer, Kees van der Staaij, zei in het EO-programma Dit is de dag dat hij tevreden is met de toezegging van Kamp. Hij had liever gezien dat winkels op zondag dichtblijven, "maar in deze situatie is het een mooie ontwikkeling".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl