NOS VoetbalAangepast

Van Basten vindt gehoor bij KNVB

De KNVB gaat kijken of het mogelijk is om de drievoudige straf in het voetbal aan te passen. Dat gaat de voetbalbond doen door wedstrijdsituaties waarbij deze regel van toepassing was in het verleden, voor te leggen aan de IFAB: de spelregelcommissie van de FIFA.

Spelers die een scoringskans ontnemen in het strafschopgebied worden volgens de huidige regels op drie manieren bestraft. De actie leidt tot een penalty, een directe rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Deze 'triple punishment rule' is, in het geval van een lichte overtreding, een zware beslissing, aldus de KNVB.

Opvallend

Het is opvallend dat de KNVB met deze actie komt, want de IFAB heeft begin deze maand eenzelfde voorstel van de UEFA afgewezen. De Europese voetbalbond had verzocht om de regel aan te passen, omdat de straf te vaak als te zwaar wordt gezien. De IFAB heeft verklaard dat ze de regel niet aanpassen, omdat ze bang zijn dat er hardere overtredingen komen als de regel wordt versoepeld.

Van Basten boos

De 'triple punishment rule' kwam dit weekend weer ten sprake, toen sc Heerenveen-speler Christian Kum zich vergreep aan Ruben Schaken van Feyenoord. Feyenoord kreeg een penalty, Kum kreeg direct rood en Heerenveen-trainer Van Basten was woedend. De trainer richtte zich tot de camera's en later tot scheidsrechter Pieter Vink, die begrip had voor de situatie: "Ik begrijp zijn frustraties, maar ik heb Van Basten uitgelegd dat ik niks anders kon in die situatie. Ik heb de regels gehanteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl