NOS NieuwsAangepast

Sancties EU en VS tegen Rusland

De Europese Unie en de Verenigde Staten stellen sancties in tegen een aantal Russen en Oekraïners. Er zijn reisverboden ingesteld en tegoeden van individuen zijn bevroren.

Op de lijst van de EU staan 21 namen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier, zegt dat er 13 Russen op de lijst staan en 8 Oekraïense kopstukken op de Krim. Van de 13 Russen zijn er 10 politici en 3 hoge militairen. Ook de commandant van de Russische vloot in de Zwarte Zee zou erop staan.

De VS heeft sancties ingesteld tegen zeven Russische regeringsfunctionarissen en vier Oekraïners, onder wie de verdreven president Janoekovitsj, Krim-premier Aksjonov en de Russische vice-premier Rogozin.

Dialoog

President Obama waarschuwde Rusland vanmiddag in een korte toespraak dat meer sancties zullen volgen als het land niet inbindt. Obama zei tegelijkertijd dat Rusland nog kan kiezen voor een diplomatieke oplossing. Moskou moet dan zijn troepen terugtrekken naar de militaire bases op de Krim, internationale waarnemers toestaan en een dialoog aangaan met de autoriteiten in Kiev.

EU-buitenlandcoördinator Ashton zei vanochtend dat "het sterkst mogelijke signaal" moet worden afgegeven aan Moskou. We willen er zeker van zijn dat Rusland de ernst van de situatie inziet."

Geïsoleerd

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat Rusland steeds geïsoleerder raakt. "Er is geen land in de wereld, behalve het regime van Assad, dat Rusland steunt. Dat moet de Russen toch zorgen baren."

De sancties van de EU volgen op het omstreden referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland. Westerse landen zeggen dat het referendum onrechtmatig is. Ook de Oekraïense regering legt zich niet neer bij een verlies van de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl