Turners willen als ploeg naar Rio

Dankzij Yuri van Gelder en Epke Zonderland staat er met regelmaat een Nederlandse turner in de picture. Individueel timmerden zij de afgelopen jaren flink aan de internationale weg. Maar vanaf nu draait het onder bondscoach Mitch Fenner bij de mannen niet meer louter om de klasse van eenlingen, maar vooral ook om de ploeg.

Het doel van de opvallende koerswijziging ligt in Rio de Janeiro: Fenner wil daar in 2016 met een Oranje-formatie aan het olympisch turntoernooi meedoen. Een eerste stap in die richting moet worden gemaakt bij de EK in Sofia in mei. Dertien man strijden om vijf plaatsen voor de EK-equipe.

Met het oog op het teambelang hebben de erkende toestelspecialisten hun programma uitgebreid. 'Lord of the Rings' Van Gelder gaat sprong en vloer erbij doen en Epke Zonderland, de olympisch kampioen op de rekstok, neemt ook brug, vloer en voltige voor zijn rekening.

Energie

Rio als team halen wordt een enorme opgave, laat staan dat er in Brazilië medaillekansen zullen zijn. Toch wil Zonderland niet van een opoffering spreken. "Dat lijkt misschien zo. Maar ik vind het hartstikke leuk om die trainingsstage te doen, omdat er een heel goede sfeer hangt en er goed gewerkt wordt. De wedstrijden worden ook veel leuker als we het met z'n allen doen. Daar krijg ik ook energie van."

Van Gelder ziet nog een voordeel. "We proberen dingen te doen die we nog nooit hebben gepresteerd. Dat begint bij de EK. We hopen daar op een finaleplek. Uiteindelijk proberen we als team naar de Olympische Spelen te gaan. Als dat lukt, kunnen we met zes sporters deelnemen en daar kunnen we individueel ook weer de vruchten van plukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl