NOS NieuwsAangepast

Wie zijn Poetins intimi?

Met wie overlegt Poetin momenteel over de crisis in de Krim? Welke mensen hebben invloed op hem? Het is volgens Marc Jansen, historicus en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, niet alleen Poetin die aan de touwtjes trekt: "Daar vergissen we ons in, Poetin staat wel degelijk onder druk van anderen."

Maar de groep intimi rondom Poetin is klein, een man of vier, vijf. "Door zich met zo weinig mensen te omringen is Poetin zich momenteel aan het isoleren", aldus Jansen. De groep heeft een ding gemeen: Poetin kent ze uit zijn KGB verleden. Ze hebben allemaal met hem bij de geheime dienst gewerkt in de jaren 70 en 80.

Gelijkgestemden

Een van de belangrijkste adviseurs is Sergei Ivanov, Poetins stafchef. Verder zitten er twee veiligheidsadviseurs in de kleine kring: Aleksandr Bortnikov, de directeur van de Federale Veiligheidsdienst. En Nikolai Patroesjev, de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, een belangrijk adviesorgaan.

Volgens de New York Times is de beslissing om de Krim binnen te gaan niet genomen door de Russische Veiligheidsraad, maar door deze kleine groep gelijkgestemden.

Medvedev

Opvallende afwezige in de intimi-kring lijkt premier Dmitri Medvedev. Daar is volgens Felix Kaplan, oud-docent Ruslandkunde aan de Universiteit Leiden, een goede verklaring voor.

"Medvedev mag nooit sterker worden dan de eerste man in Rusland en dat is Poetin. Daarom houdt de Russische president Medvedev buiten de deur."

Marionet Lavrov

We zien de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, veel in het nieuws, maar dat is volgens Marc Jansen een marionet van Poetin.

"Lavrov is een goede bediende. Hij doet wat hem opgedragen wordt. Hij heeft geen invloed op Poetin."

Eurazië

De groep intimi streeft het Eurasianisme na, het creëren van één Eurazië. Jansen: "Dat is de ideologie waarbij Rusland niet tot Europa behoort, niet bij Azië, maar op zichzelf staat. "

"Het kenmerkt zich door een grootmachtsdenken, machtsexpansie, Russisch nationalistisch en anti-Westers."

Oligarchen

De rijke Russische oligarchen lijken volgens Jansen terrein verloren te hebben qua invloed op het Kremlin. "Je krijgt de indruk dat ze enigszins uitgeschakeld zijn en geen invloed hebben op Poetin."

En dat terwijl deze zakenmensen het meest te vrezen hebben. De Russische koersen zijn op de beurs flink onderuit gegaan. En de EU bereidt sancties voor tegen Russische personen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl