NOS NieuwsAangepast

"Referendum rommelig en gehaast"

Bij het referendum van vandaag op de Krim kiezen zoals verwacht de meeste stemgerechtigden voor aansluiting van het Oekraiënse schiereiland bij Rusland. Bij de opkomstcijfers kunnen wel vraagtekens worden gezet, zegt NOS-correspondent David-Jan Godfroid.

"Om 16.00 uur Nederlandse tijd zou maar liefst 70 procent van de bevolking van de Krim hebben gestemd. Dat lijkt mij aan de hoge kant, omdat nog geen 60 procent van de bevolking van Russische afkomst is, en de andere bevolkingsgroepen hadden gezegd dat ze niet gingen stemmen."

Rond 19.00 uur Nederlandse tijd gingen de stemlokalen dicht.

Doorzichtig

Dat er maar tien dagen de tijd was om de volksraadpleging te organiseren, was goed te merken, zegt Godfroid.

Er werd veel geïmproviseerd, de stembiljetten of de kiezersregistratie klopten niet, stembiljetten waren niet goed opgevouwen zodat iedereen kon zien wat er werd gestemd, als de stembus zelf al niet doorzichtig was.

Donetsk

Op de dag van het referendum was er in de noordoostelijke Oekraïense stad Donetsk een betoging van pro-Russische inwoners. Een paar duizend mensen trokken door de stad en lieten hun afschuw blijken van de "racistische" regering in Kiev, die aansluiting zoekt bij het Westen.

Bij een gebouw van justitie werd geroepen om de vrijlating van een zelfbenoemde gouverneur en op het gebouw werd de Oekraïense vlag vervangen door een Russische.

Minder bemoeienis

De betoging verliep zonder problemen. Een vorige keer waren er ook pro-Kiev-betogers op straat en kwam het tot gevechten, maar die bleven vandaag thuis.

Donetsk is niet echt voor aansluiting bij Rusland, zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp, maar de stad wil wel meer zelfstandigheid en minder bemoeienis van Kiev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl