NOS NieuwsAangepast

GB steekt miljarden in huizenmarkt

Groot-Brittannië blijft de komende jaren geld pompen in de huizenmarkt. Een programma dat de bouw van huizen moet stimuleren, wordt verlengd tot 2020.

De overheid geeft de komende jaren nog eens 6 miljard pond uit aan de steunmaatregel (bijna 7,2 miljard euro). Dat zou zo'n 120.000 nieuwe huizen moeten opleveren.

Lening

Britten die een nieuwbouwhuis kopen van minder dan 600.000 pond, hoeven nog maar 5 procent zelf aan te betalen.

De overige 20 procent van de aanbetaling kunnen ze tegen gunstige voorwaarden lenen van de overheid. Voor de rest van het bedrag moeten ze een hypotheek afsluiten.

Kritiek

"Groot-Brittannië moet weer gaan bouwen", zegt de Britse minister Osborne van Financiën. Het lijkt erop dat de regering van premier Cameron zich ruim een jaar voor de verkiezingen van een sociale kant wil laten zien. De Labourpartij zei eerder dat de regering-Cameron alleen oog heeft voor rijkere Britten.

Economen hebben flinke kritiek op de maatregel. Ze zijn bang dat het Help to Buy-programma een nieuwe economische zeepbel creëert: door de stimuleringsmaatregel zijn huizen in Groot-Brittannië vorig jaar flink duurder geworden. Vooral in Londen; daar steeg de gemiddelde huizenprijs met 10 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl