NOS NieuwsAangepast

CDA stopt met invullen volmachten

Het CDA in de Friese gemeente Het Bildt ziet ervan af om kiezers te helpen met het invullen van een volmacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Het CDA wil iedere schijn van het ronselen van stemmen voorkomen", zegt CDA-lijsttrekker en wethouder Nel Haarsma.

Het CDA in Het Bildt heeft een folder verspreid met daarin de oproep dat iedereen die niet zelf kan gaan stemmen, contact kan opnemen. "Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld." Burgemeester Gerrit Krol van Het Bildt zei tegen lokale media dat de zinsnede zich in "grijs gebied" bevindt. Hij gaat maandag advies vragen aan de Kiesraad.

Geschrokken

Het CDA reageerde geschrokken op de aantijging, het was nooit de bedoeling om stemmen te ronselen. Nel Haarsma:"Er heeft nog niemand gereageerd op ons aanbod, maar als er nog iemand belt, gaan we die niet helpen met de machtiging.

We willen geen verdenking op ons laden. We schreven de folder met de beste bedoelingen. Maar we begrijpen nu dat de tekst ook anders uit te leggen is".

Te ver gegaan

Vorige week speelde een vergelijkbare kwestie in de gemeente Twenterand. Daar verspreidde de SGP een folder waarin mensen die niet kunnen gaan stemmen werd geadviseerd contact op te nemen met leden van de SGP, "zij verzorgen het dan voor u."

De Kiesraad was van mening dat de SGP met die laatste zin te ver ging en dat er sprake was van ronselen.

Eerder werd bekend dat er stemmen geronseld zijn in Soest, Roermond en Heusden. Het ronselen van stemmen is strafbaar. De burgemeesters van die drie gemeenten hebben aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl