FC Twente op valreep langs AZ

FC Twente heeft zondagmiddag op de valreep een 2-1 overwinning geboekt op AZ. In de slotseconde maakte Dusan Tadic het verschil.

Uit een vrije trap opende Steven Berghuis kort voor rust, compleet tegen de verhouding in, de score voor AZ. Zonder geweldig te spelen, hadden de Tukkers een duidelijk overwicht, al leverde dat weinig gevaar op.

Vooral Jesús Corona was voorin actief, maar niet erg effectief. De grootste kans voor de thuisploeg was voor Dico Koppers, op slim aangeven van Dusan Tadic. De verdediger schoot over.

Vrije trap Berghuis

Diezelfde Koppers leidde met een overtreding op Roy Beerens de Alkmaarse treffer in. Berghuis legde op de rand van de zestien aan en schoot door de muur raak. AZ was tot dan toe nauwelijks in de buurt van het Twentse doel geweest.

De eerste vijf minuten na rust waren boeiender dan de gehele eerste helft. Het tempo lag hoger, Twente zette druk en was meteen dicht bij de 1-1: Quincy Promes schoot van ver op de paal. Aan de andere kant knalde Beerens over.

1-1 Mokhtar

De gelijkmaker hing een tijdje in de lucht en het was met enig kunst- en vliegwerk dat AZ schade wist te voorkomen. Net toen de bezoekers zich aan het herpakken waren, sloeg Youness Mokhtar (de vervanger van Corona) op aangeven van Tadic echter toe: 1-1.

Twente ging op zoek naar de winnende treffer. Daarbij ontbraken overtuiging en precisie, waardoor grote kansen uitbleven. Tadic was nog het gevaarlijkst met een vrije trap, die door doelman Esteban werd gekeerd. AZ stelde daar weinig tegenover. In de voorlaatste minuut kon invaller Shadrach Eghan namens de thuisclub buiten het strafschopgebied vrij uithalen, maar ook bij hem ontbrak de precisie.

Die precisie was er uiteindelijk wel bij Tadic. Met een bekeken schot bezorgde de Serviër FC Twente ver in blessuretijd toch nog de verdiende drie punten.

Advocaat hard voor Jóhannsson

AZ-coach Dick Advocaat berustte na afloop in de nederlaag. Veel zijn spelers hebben moeite met het drukke programma van de Alkmaarders, die donderdag nog een Europese wedstrijd speelden. Zo gaven Celso Ortíz en Viktor Elm zelf aan gewisseld te willen worden vanwege die vermoeidheid.

Dat gold niet voor Aron Jóhannsson. "Die vroeg niet om een wissel, maar kreeg hem van mij." Advocaat haalde de Amerikaan na een uur spelen naar de kant. Hoewel AZ daardoor de rest van de wedstrijd een echte centrumspits miste, merkte Advocaat weinig verschil: "Die heb ik de eerste zestig minuten ook niet gezien, dacht ik."

"Ik hoop dat hij ervan leert", zei Advocaat tegen NOS-commentator Jeroen Elshoff. "Maar dat zal ik hem zelf ook vertellen hoor."