NOS NieuwsAangepast

Na 37 jaar bewijs van ontvoering

Een Japans echtpaar dat lang vermoedde dat hun dochter in 1977 door Noord-Korea was gekidnapt, heeft eindelijk bewijs gekregen van de ontvoering. Het stel heeft kennisgemaakt met hun 26-jarige kleindochter. Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Noord-Korea heeft minstens zeventien Japanners ontvoerd in de jaren 70 en 80. In 2002 gaf Noord-Korea de ontvoeringen toe. De ontvoerde Japanners moesten Noord-Koreaanse spionnen de Japanse taal leren.

Getrouwd

De dochter van het Japanse stel was 13 toen ze verdween. In Noord-Korea trouwde ze met een Zuid-Koreaanse man die ook uit zijn land was ontvoerd. Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten is de vrouw overleden. Japan vindt dat het land daar bewijs voor moet leveren.

Het Japanse stel kon enkele dagen met hun kleinkind spreken in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. De ontmoeting was het resultaat van informele gesprekken tussen ambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken van Japan en Noord-Korea.

Japan en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke banden. De laatste officiële, diplomatieke gesprekken waren in 2012.

Op bezoek in Japan

Van de ontvoerde Japanners zijn er acht overleden volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten. In 2002 mochten vijf Japanners naar Japan. Ze wilden daar geen van allen blijven, ze wilden terug naar hun familie in Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl