PSV pakt dure punten bij Vitesse

PSV heeft zijn zevende zege op rij geboekt. Door de 2-1 triomf bij Vitesse brachten de Eindhovenaren het gat met de nummer twee uit Arnhem (dat enkele weken terug nog dertien punten bedroeg) terug tot twee punten.

Voor rust gebeurde er van alles. Vitesse begon uiterst nerveus en al na zeven minuten ging doelman Piet Velthuizen gruwelijk de fout in: hij leverde de bal klungelig in bij Jürgen Locadia, die simpel voor 0-1 kon zorgen.

Opnieuw curieuze treffer PSV

Vitesse was de kluts helemaal kwijt, stapelde fout op fout, maar PSV profiteerde niet nogmaals. De Arnhemmers kwamen zelfs op 1-1 door een prachtig schot van Zakaria Labyad en keeper Jeroen Zoet hield de oud-PSV'er even later van de 2-1 af.

Ook nu viel het doelpunt aan de andere kant en weer was het een curieuze treffer. Velthuizen stopte een penalty van Memphis Depay (nadat Jetro Willems over een arm van Jan-Arie van der Heijden was gestruikeld), Park Ji-Sung kopte de bal terug naar Depay, die op de rand van buitenspel raak kopte.

Vitesse was furieus, maar het was moeilijk te zien of Depay nu buitenspel stond of niet. Diezelfde Depay kreeg voor rust nog een kans en een uithaal van Christian Atsu zeilde over het doel van Zoet. Arbiter Kevin Blom had bij rust al zes gele kaarten uitgedeeld.

Elleboogstoot Ibarra

Vitesse begon goed aan de tweede helft, maar de opstomende Frank van der Struijk wist de bal steeds net niet bij Mike Havenaar te bezorgen. De thuisclub ontsnapte aan een penalty bij hands van Van der Struijk en Renato Ibarra ontsnapte aan rood nadat hij een elleboog in het gezicht van Depay had geplant.

Vitesse drong PSV terug, maar wist, op een enorme kans voor invaller Valeri Kazaisjvili na, nauwelijks gevaarlijk te worden. PSV kwam er in de blessuretijd nog één keer uit (Luciano Narsingh stuitte op Velthuizen), waarna ook Lucas Piazón nog een grote kans kreeg. De Braziliaan schoot echter voorlangs.

TV-beelden

Scheidsrechter Blom bleef na het terugzien van de tv-beelden achter zijn beslissing staan om de duikeling van Jetro Willems over de arm van de inglijdende Jan-Arie van der Heijden te belonen met een penalty. "Hij brengt Willems ten val met zijn arm. Als dat op het middenveld gebeurt, fluit ik ook. Hier was geen andere straf voor mogelijk'', aldus Blom, die in eerste instantie een hoekschop aan PSV wilde geven, maar van de vierde official te horen kreeg dat het een strafschop was.

Blom moest wel erkennen dat Ibarra een rode kaart had verdiend voor zijn elleboogstoot tegen Depay.