NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: provocaties in oosten

De Oekraïense regering beschuldigt Rusland van uitlokking van een schietpartij in de oostelijke stad Charkov, waarbij gisteravond twee mensen om het leven kwamen. Oekraïne vreest dat het geweld tegen etnische Russen in de stad door de Russen wordt aangegrepen om een interventie te doen in Oost-Oekraïne.

Minister Avakov van Binnenlandse Zaken meldt dat ongeveer dertig mensen "uit beide kampen" zijn gearresteerd en dat het incident wordt onderzocht.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteren dat Rusland geen plannen heeft voor een inval, maar dat de Russen zich wel grote zorgen maken over de veiligheid van de Russischsprekenden in Oekraïne.

Volgens een Oekraïense gouverneur hebben pro-Russische activisten er met hun provocaties voor gezorgd dat pro-Russische en pro-Oekraïense groepen slaags raakten in Charkov.

Lezing Rusland

Het Russische persbureau Itar Tass heeft een andere versie van de gebeurtenissen. In dat bericht staat dat Russen beschoten zijn vanuit het kantoor van de Oekraïense nationalistische groepering Rechtse Sector. In de Russische media wordt Rechtse Sector vaak genoemd als een voorbeeld van "de fascistische bedreiging van de Russen" in Oekraïne.

Volgens Moskou heeft de Oekraïense regering de situatie in het oosten van het land niet meer in de hand. Donderdag viel een dode en raakten bijna twintig mensen gewond in Donetsk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl