NOS NieuwsAangepast

Doden bij schietpartij Caïro

In een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad Caïro hebben gewapende mannen zes militairen doodgeschoten. Volgens de Egyptische media vielen de mannen een post van de militaire politie aan.

Sinds het leger in juli vorig jaar president Morsi aan de kant schoof en de Moslimbroederschap buitenspel zette, zijn er vaak aanvallen. Aanvankelijk vooral in de Sinaï, de laatste maanden ook op andere plaatsen en in de hoofdstad Caïro. Bij de aanslagen vielen zeker 300 doden, vooral politiemensen.

Moslimextremisten

Het leger stelt dat de aanslag van vanochtend het werk is van de Moslimbroederschap. Die heeft nog niet gereageerd. Eerder veroordeelde de organisatie een aanslag in Caïro waarbij woensdag een militair werd doodgeschoten. Een andere groep die in verband wordt gebracht met het geweld tegen politiemensen en militairen is Ansar Beit al-Maqdis. De groep, die zijn basis heeft in de Sinaï, heeft zich verantwoordelijk verklaard voor een aanslag met een autobom op een politiebureau in Caïro en het neerhalen van een legerhelikopter.

'Kampioenen van Jeruzalem'

De Egyptische militante organisatie Ansar beit al-Maqdis (Kampioenen van Jeruzalem) heeft bekendgemaakt dat Mohammed Freij, een van de leiders en oprichters, dinsdag om het leven is gekomen. Een bom die hij zich droeg in zijn auto onplofte bij een verkeersongeluk. Onbekend is waar dat gebeurde.

Freij was betrokken bij een terreuroperatie in 2011 bij Eilat in Israël, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Vorig jaar was hij betrokken bij een mislukte aanslag op de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken. Zijn groepering voerde ook aanslagen uit op pijpleidingen tussen Egypte en Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl