NOS NieuwsAangepast

Zendapparatuur MH370 uitgezet

Premier Najib Razak van Maleisië heeft gezegd dat de communicatieapparatuur van de vermiste Boeing na bijna anderhalf uur vliegen moedwillig is uitgeschakeld. Zes uur later werd een laatste signaal van het vliegtuig opgevangen door een satelliet.

De tijdsduur van zes uur betekent dat het het gebied waarin gezocht moet worden veel groter is dan tot nu werd aangenomen. Eerder werd ervan uitgegaan dat het toestel na het verbreken van het contact met luchtverkeersleiders nog vier uur was doorgevlogen.

Gekaapt?

Premier Najib zei dat hij niet wilde speculeren over wat er precies aan boord van het toestel gebeurd is. Hij wilde niet ingaan op het vermoeden dat het toestel gekaapt is. De premier laat alle scenario's open.

Het was de eerste keer dat hij een verklaring aflegde over vlucht MH370. De premier beantwoordde geen vragen van journalisten. Die krijgen die gelegenheid bij een persconferentie later vandaag, als er meer technische details worden gegeven over de vlucht.

Scherpe bocht

Op basis van radarinformatie kon de premier verklaren dat de Boeing na een uur vliegen een scherpe bocht maakte en terugkeerde richting Maleisië. Hij kon niet met zekerheid zeggen waar het toestel zich bevond op het moment dat de laatste signalen door een militair radarstation werden opgepikt.

Najib noemde twee zogenoemde corridors waar het toestel gezocht moet worden: ten noorden van Thailand tot aan de grens met Kazachstan of in het zuidelijk deel van de Indische Oceaan.

Het toestel had genoeg brandstof aan boord om acht uur te kunnen vliegen. Dat betekent in theorie dat het nog een half uur kon doorvliegen, vanaf het moment dat het voor het laatst contact met de satelliet maakte.

Zoektocht

Het onderzoek spitst zich nu toe op de bemanning en de passagiers. Een anonieme Maleisische functionaris zei voor de verklaring van de premier dat de apparatuur alleen door een ervaren vlieger kon worden uitgezet.

Najib begon zijn verklaring met woorden van sympathie voor de familieleden van de inzittenden van de Boeing 777. Hij bedankte de veertien landen die met Maleisië samenwerken bij de zoektocht naar het vliegtuig.

De vermissing van het toestel noemde hij een ongehoorde gebeurtenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl