NOS NieuwsAangepast

Overleg over Krim levert niets op

Rusland en de Verenigde Staten blijven het oneens over de situatie op de Krim. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd na afloop van het crisisoverleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry.

Lavrov noemde het overleg "nodig en nuttig" omdat de bewindslieden hun standpunten nog eens hebben toegelicht. Maar Rusland eist herstel van de orde in Oekraïne en het Kremlin zal luisteren naar de wens van de Krimbevolking, herhaalde de Russische minister.

Kerry verklaarde dat hij constructieve ideeën over de toekomst van de Krim op tafel heeft gelegd. Maar Lavrov heeft hem duidelijk gemaakt dat president Poetin geen enkele beslissing over de Krim neemt voordat daar zondag het referendum over aansluiting bij Rusland heeft plaatsgevonden.

Geen bemoeienis

Kerry herhaalde dat de VS de uitkomst van het "onwettige referendum" niet zal accepteren. Hij zei grote zorgen te hebben over de Russische militaire aanwezigheid op de Krim en de provocaties van Moskou-gezinden op de Krim.

Lavrov ziet geen aanleiding om het referendum op de Krim niet door te laten gaan, zoals de VS en de EU hebben gevraagd. Verder benadrukte hij dat Rusland geen behoefte heeft aan internationale bemoeienis met de Krim. Hij zei ook dat Rusland niet van plan is het oosten van Oekraïne binnen te vallen.

Zes uur

Kerry en Lavrov spraken elkaar bijna zes uur lang in de Amerikaanse ambassade in Londen. Analisten waren van tevoren al zeer pessimistisch over de uitkomst van het gesprek.

Het overleg was bedoeld om de spanning weg te nemen rond de crisis in de Krim. Daar verschenen twee weken geleden Russische militairen op straat, nadat pro-westerse politici in Kiev de macht hadden overgenomen van president Janoekovitsj.

Sancties

Zondag spreekt naar verwachting een grote meerderheid van de Krimbewoners zich in een referendum uit voor aansluiting bij Rusland. De internationale gemeenschap wil voorkomen dat Moskou het Oekraïense schiereiland vervolgens annexeert.

Kerry waarschuwde vandaag opnieuw voor scherpe Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland als de Krim inderdaad wordt ingelijfd. Kerry en Lavrov hebben afgesproken de komende dagen contact te houden over de crisis op de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl