NOS NieuwsAangepast

Terrasonderzoek kostte 26.000 euro

Het onderzoek naar geluidsoverlast door drukte op terrassen heeft de gemeente Amsterdam 26.000 euro gekost, staat in een brief van burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad.

In het onderzoek stond onder meer dat het op een terras bij lekker weer drukker is dan bij regen en dat het in de weekenden 's avonds drukker is dan overdag. Ook tijdens Koninginnedag en de Gay Pride was het drukker dan normaal.

Geen conclusie

Bij het onderzoek werd het geluidsniveau op terrassen gemeten, om eventuele overlast te meten. Burgemeester Van der Laan benadrukt in de brief dat het niet de bedoeling was om te kijken of er meer geluid is op een terras als het mooi weer is. De onderzoekers hebben volgens hem juist gekeken of geluidsoverlast van een terras afkomstig was of van andere geluidsbronnen.

Volgens de onderzoekers kon dat niet worden geconcludeerd, omdat geluidsoverlast afhangt van persoonlijke factoren, omgevingsfactoren en het soort geluid.

Open deur

Van der Laan denkt dat Amsterdam in de toekomst mogelijk vaker met de meetapparatuur gaat werken. Als bewoners klagen over overlast en zij er niet uitkomen met een ondernemer, kan een geluidsmeter helpen om een beter beeld van de situatie te krijgen.

Na de bekendmaking van het onderzoek begin deze maand, kwam er veel kritiek op. Op sociale media noemden mensen de conclusie dat het bij warm weer drukker is op een terras een open deur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl