NOS SportAangepast

Vijfde goud Petoesjkov, Soule pechvogel

Ook de laatste dag van de paralympische biatlon bij de mannen is een Russische aangelegenheid geworden. Zes van de negen medailles op de 15 kilometer gingen naar het gastland, maar het goud in de staande categorie ging naar Oekraïne.

Vijfde goud 'kroonprins' Petoesjkov

De 15 kilometer (zittend) was opnieuw het toneel van een Russische clean sweep. Roman Petoesjkov pakte met overmacht het goud. Het zilver werd gewonnen door Grigori Moerigin. Aleksandr Davidovitsj kwam met enig fortuin als derde aan de finishlijn.

De pechvogel van de dag was zonder twijfel de Amerikaan Andrew Soule. Tot de laatste bocht in het stadion van het Laura langlauf en biatlon centrum was de Amerikaan, die eerder al drie keer vijfde en één keer vierde werd in Sotsji, koersvast op weg naar brons. In de bocht verloor Soule echter zijn evenwicht, viel uit zijn kuip en zag met lede ogen hoe Davidovitsj namens Rusland ook het brons wegkaapte.

Voor Petoesjkov is het zijn vijfde gouden medaille in Sotsji. De 36-jarige Rus nam daarmee een voorschot op de eretitel 'koning van de Winterspelen'. Petoesjkov won ook de 7,5 en de 12,5 kilometer biatlon en pakte de titel bij het langlaufen op de vijftien kilometer en de één kilometer sprint. Zaterdag en zondag komt Petoesjkov ook nog uit op de langlaufnummers 10 kilometer en de 4x 2,5 kilometer estafette.

Rus en Oekraïner delen brons bij visueel beperkten

De 15 kilometer voor visueel beperkte biatleten werd met ruim verschil gewonnen door de Rus Nikolai Poloechin, die na twee zilveren medailles eindelijk goud greep. De strijd om zilver en brons was enorm spannend. Het zilver was voor de Oekraïner Anatolij Kovalevski, die nog niet eerder in de prijzen was gevallen in Sotsji. Anderhalve tel daarachter eindigden de Rus Stanislav Tsjochlajev en de Oekraïner Vitalij Loekjanenko op de tienden van een seconden gelijk. Het brons werd daarom broederlijk gedeeld.

Verrassende winnaar vijftien kilometer staand

Op de 15 kilometer staand ging het goud verrassend naar de Oekraïner Grigorij Vovtsjinski. De 25-jarige Vovtsjinki kwam eerder op de 7,5 en 12,5 kilometer biatlon niet in de buurt van een medaille. Vrijdag was hij echter een paar tellen sneller dan de Noor Nils-Erik Ulset (zilver) en de Rus Kirill Michailov (brons).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl