NOS NieuwsAangepast

Kerry spreekt Lavrov over Krim

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, spreekt vandaag in Londen met zijn Russische collega Lavrov over de crisis op de Krim. De bewoners van het Oekraïense schiereiland stemmen zondag vrijwel zeker voor aansluiting bij Rusland. Rusland wil die uitkomst accepteren. De VS, de EU en andere landen dreigen Rusland met strafmaatregelen als dat inderdaad gebeurt.

"Wat we willen zien is een belofte dat we niet opnieuw voor voldongen feiten worden geplaatst. De Russen moeten zich serieus inzetten voor deëscalatie van het conflict", zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder moeten de Russische troepen terug naar de kazerne en internationale waarnemers worden toegelaten.

Kerry en Lavrov spreken elkaar vandaag in de Amerikaanse ambassade in Londen. Gisteren hadden de twee nog telefonisch contact. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei tegen persbureau AP dat Kerry opnieuw heeft gezegd dat Rusland een prijs zal betalen als het zijn beleid voortzet.

Sancties

Kerry sprak gisteren ook in de Amerikaanse Senaat. "Er zal een reactie op de uitslag van het referendum komen", zei hij. "Als er geen teken komt dat we de kwestie kunnen oplossen, zullen er maandag in de EU en hier maatregelen worden genomen."

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde Rusland gisteren opnieuw voor strafmaatregelen.

Uitweg

Het Witte Huis bood Moskou al eerder een mogelijke uitweg uit de crisis. De internationale gemeenschap zou moeten erkennen dat Rusland met zijn marinebasis een "legitiem" belang heeft op de Krim en dat Rusland en Oekraïne diepgaande culturele en historische banden hebben.

Een "robuuste" waarnemersmissie zou erop toe moeten zien dat de belangen van beide landen worden gerespecteerd, zowel in Oekraïne als op de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl