NOS NieuwsAangepast

Meer Russische troepen naar grens

Rusland heeft gisteren aangekondigd nog eens 1500 militairen over te brengen naar de grens met Oekraïne. Daarnaast heeft het Russische Ministerie van Defensie gezegd dat de Russische troepen die al bezig waren met een oefening in dat gebied, daar zeker tot het eind van deze maand blijven.

Het gaat om uitgebreide artillerie-oefeningen met 8500 militairen en groot materieel, waaronder ook raketsystemen. De Oekraïense regering zegt dat Rusland dreigt met een invasie. Woensdag ontkende Moskou dit.

Nationale Garde

De VS heeft tijdens de crisis in Oekraïne extra gevechtsvliegtuigen gestationeerd in Polen en Litouwen. Als reactie daarop heeft Rusland gisteren zes gevechtsvliegtuigen neergezet bij zijn bondgenoot Wit-Rusland.

Het Oekraïense leger heeft te weinig personeel en geld om het land goed te verdedigen. Daarom stemde het parlement in Kiev gisteren in met de oprichting van een Nationale Garde. Die zou moeten bestaan uit 60000 man.

De Russische president Poetin riep gisteren een vergadering bijeen van zijn Veiligheidsraad met de legertop en zijn minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Poetin zei dat hij de situatie vooral ziet als een interne Oekraïense kwestie. "Maar, helaas, zijn wij daarbij betrokken geraakt", aldus Poetin. "We kunnen de ontwikkelingen die, en dat wil ik benadrukken, niet door onze schuld zijn ontstaan, niet negeren."

Impasse

Lavrov heeft vandaag in Londen een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Kerry. Dit gesprek heeft tot doel om de internationale impasse over het referendum op de Krim op zondag te doorbreken. Oekraïne en het westen zien deze volksraadpleging als onwettig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl