NOS NieuwsAangepast

"4 mei alleen voor WO II-doden"

Bij de Dodenherdenking op 4 mei moeten voortaan alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Daarvoor pleitten Joodse organisaties, de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid in Nieuwsuur.

Momenteel worden bij de jaarlijkse Dodenherdenking niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook de Nederlandse burgers en militairen die bij vredesoperaties na 1945 om het leven kwamen, zoals in Korea, Bosnië, Libanon en Afghanistan.

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) moet de Dodenherdenking "terug naar de kern". Voorzitter Esther Voet benadrukt dat de Tweede Wereldoorlog "een unieke gebeurtenis" is; de herdenking van de slachtoffers raakt volgens haar nu "ondergesneeuwd". Voet vindt dat de slachtoffers van na 1945 op Veteranendag herdacht moeten worden.

Veteranen tegen

Het Veteranenplatform is het niet eens met de organisaties. Voorzitter Hein Scheffer zei in Nieuwsuur dat Veteranendag geen herdenkingsdag is, maar een dag waarop veteranen erkenning krijgen. Ook vindt hij dat de Dodenherdenking anders "te geïsoleerd" wordt, omdat er steeds minder mensen een band mee hebben.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei denkt na over de toekomst van de Dodenherdenking. Er worden onder meer discussieavonden georganiseerd. Voorzitter Joan Leemhuis-Stout zegt in een reactie op het voorstel van de organisaties dat het een belangrijk signaal is "dat wij in onze gedachtewisseling buitengewoon serieus nemen".

Vaker ophef

De afgelopen jaren was er veel discussie over de invulling van Dodenherdenking. Zo wilde de gemeente Bronckhorst ook langs de graven van Duitse militairen lopen. Daar kwam veel verzet tegen, van Joodse organisaties maar ook van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In 2012 was er een plan om een 15-jarige scholier een gedicht voor te laten dragen over haar oudoom, een oud-SS'er. Ook dat plan werd uiteindelijk geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl