NOS NieuwsAangepast

DNB kritisch over plannen ING

De Nederlandsche Bank is erg kritisch over de plannen van ING Bank om klantgegevens en betaalgedrag te 'vermarkten' aan het bedrijfsleven. "Aan de ene kant wil je niet alle innovatie meteen in de kiem smoren, maar we hebben wel fundamentele vragen bij dit initiatief." zegt bankpresident Klaas Knot.

Het vertrouwen van burgers in banken en het betalingsverkeer staat voorop, vindt DNB. De toezichthouder heeft vooral vragen over de privacy, of de klant voldoende beseft waar hij voor tekent en of dit een gewenst bedrijfsmodel is voor banken. Knot: "Zodra wij ook maar een begin van een aanwijzing krijgen dat het vertrouwen op het spel wordt gezet, dan is het ogenblikkelijk nee."

"Het is niet zo dat we nu al definitief de deur in het slot willen gooien", zegt Knot, "maar de komende tijd moeten wel overtuigende antwoorden komen op onze vragen, voor wij ons comfortabel voelen."

Overstappen

Het tv-programma Radar hield een enquête onder ruim 15.000 ING-klanten. Daaruit blijkt dat ook de klanten sceptisch zijn. Bijna eenderde overweegt over te stappen naar een andere bank. Bijna tachtig procent van de ondervraagden heeft nu minder vertrouwen in ING.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl