NOS VoetbalAangepast

Koude Oorlog op weg naar Brazilië

Bij de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland naar aanleiding van de situatie in Oekraïne, lijkt nu ook het voetbal ingezet te worden om elkaar dwars te zitten. De FIFA ontving van beide landen het verzoek de ander uit te sluiten van deelname aan het WK.

De stekeligheden doen denken aan de Koude Oorlog, toen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie elkaar politiek en sportief structureel trachtten de loef af te steken. Meest treffende voorbeeld in dat verband is de boycot van de Spelen in 1980 in Moskou door Amerika. Vier jaar later volgde de boycot van de Spelen in Los Angeles door de Sovjet-Unie.

Republikeinse brief

De Republikeinse senatoren Mark Kirk en Dan Coates schreven vorige week een brief aan FIFA-president Sepp Blatter. Daarin vroegen ze om Rusland te weren van het komende WK en het land de organisatie van het WK in 2018 af te nemen.

Volgens het tweetal schendt Rusland de fundamentele principes van de FIFA met de inval op de Krim. Zij baseren de strafmaat op de uitsluiting van Joegoslavië voor het WK van 1994, toen er in dat land een burgeroorlog woedde.

Russische reactie

Het antwoord uit Rusland liet niet lang op zich wachten. Met de begeleidende woorden "oog om oog, bal om bal" plaatsten de Russische politici Aleksandr Sidjakin en Michael Markelov hun brief op Twitter.

Daarin vragen zij de wereldvoetbalbond om de Verenigde Staten als FIFA-lid te schorsen en uit te sluiten van het WK in Brazilië. De twee zetten hun verzoek kracht bij met een opsomming van de landen waar de VS de laatste decennia militair heeft ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl