NOS NieuwsAangepast

"Acties schoonmakers voorbarig"

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche roepen vakbond FNV Schoonmaak op geen actie te voeren en weer aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

FNV houdt vandaag een landelijke actiedag in Amsterdam omdat de werkgevers niet voor middernacht voldeden aan een paar belangrijke eisen van de de bond.

Wachtdagen

Volgens de ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) is de actie voorbarig. "Op belangrijke punten is overeenstemming bereikt ," zegt Hans Simons van ondernemersorganisatie OSB. "Er liggen plannen voor het behoud van banen en het afschaffen van wachtdagen."

Met name de zogenoemde wachtdagen, waarbij de eerste twee dagen ziekteverzuim niet worden doorbetaald, zijn een heet hangijzer. De schoonmakers eisen dat deze wachtdagen worden afgeschaft. Volgens de werkgevers zou bij afschaffing de prijsprikkel om weer aan het werk te gaan net als bij andere cao's moeten komen uit een doorbetaling van tachtig of negentig procent bij ziekte.

Looneisen

De ondernemersorganisatie vindt de looneisen van de schoonmakers niet reëel. "Een looneis van 10 procent is buitenproportioneel en onbespreekbaar," zei Simons in het Radio1-programma De Nieuws BV.

Volgens FNV leeft een groot deel van de fulltime-schoonmakers in armoede. Ron Meijer van FNV Bondgenoten: "Het CBS heeft becijferd dat 70% van de schoonmakers aan de ondergrens zit. Juist fulltimers, mensen met een gezin, hebben die problemen. Ook bij 8 uur of meer per dag."

In januari hielden zo'n 1200 schoonmakers in Utrecht al een grote landelijke manifestatie om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden, en in 2012 organiseerden schoonmakers verspreid over het land meer dan 100 dagen lang manifestaties en stakingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl