NOS NieuwsAangepast

Baggeraar Boskalis zwemt in winst

Baggeraar en havendienstverlener Boskalis heeft een meer dan solide jaar achter de rug. De omzet nam met bijna 13 procent toe naar 3,5 miljard euro en de nettowinst van 366 miljoen euro is bijna 50 procent hoger. Een recordwinst voor het baggerbedrijf uit Papendrecht. "Er zijn dit jaar veel bedrijfsrecords gesneuveld", zegt topman Peter Berdowski.

De winst werd gestuwd door een paar eenmalige meevallers, waaronder de verkoop van dochterbedrijf en bruggenbouwer Archirodon voor 50 miljoen euro. De winst kreeg ook een impuls door de activiteiten en resultaten bij het begin vorig jaar overgenomen zeetransportbedrijf Dockwise. Dockwise kreeg vorig jaar de opdracht om het wrak van het cruiseschip de Costa Concordia weg te slepen.

De orderportefeuille daalde een beetje naar iets meer dan 4 miljard euro. Voor de komende drie jaar wordt de vloot versterkt en vernieuwd voor in totaal 800 miljoen euro, waarvan 300 miljoen dit jaar.

Diepzeehavens

"Afgelopen jaar was opnieuw een turbulent jaar", aldus Berdowski, "zowel in de markt als voor ons bedrijf." De markt waarin Boskalis opereert, wordt gedreven door de groei van de wereldhandel, de energiebehoefte, de groei van de wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering.

Voor de korte termijn is er vraag naar nieuwe diepzeehavens voor grote bulk- en containerschepen met dus baggerwerk voor Boskalis, net als complexe locaties voor olie- en gaswinning op zee.

Boskalis verwacht voor dit jaar stabiele marktomstandigheden, maar vindt het lastig om concrete prognoses te geven. Het bedrijf werkt veelal op projectbasis en het is nog te vroeg in het jaar om een goed zicht te hebben op de resultaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl