NOS NieuwsAangepast

"Wrakstukken op satellietfoto"

De Chinese overheid heeft drie satellietfoto's gepubliceerd van mogelijke wrakstukken van het vermiste toestel van Malaysia Airlines. Op de foto's zijn drijvende voorwerpen te zien met een omvang van 13 bij 18 meter, 14 bij 19 meter en 22 bij 24 meter.

De foto's zijn zondag genomen boven de Zuid-Chinese Zee tussen Maleisië en Vietnam. Vlucht MH370 verdween zaterdag van de radar, een uur nadat het vliegtuig was opgestegen in Kuala Lumpur. Het toestel was met 239 mensen aan boord op weg naar Peking.

De gefotografeerde objecten liggen ongeveer op de plek waar het vliegtuig van de radar verdween. China publiceert de foto's op de dag dat Maleisië het gebied waar gezocht wordt flink heeft uitgebreid.

Maleisië heeft India gevraagd mee te zoeken bij de Andaman-eilanden. De Maleisische autoriteiten houden er rekening mee dat het toestel buiten het zicht van de rader scherp naar het westen is afgebogen.

Irritatie

De publicatie van de satellietfoto's volgt op irritatie tussen China en Maleisië. China toonde zich ongeduldig. Volgens het Chinese ministerie van Defensie is er "te veel informatie en verwarring. Het is voor ons heel moeilijk te bepalen welke informatie adequaat is".

De Maleisische minister van Defensie zei daarop dat zijn land niets te verbergen heeft. "Er is alleen verwarring als je verwarring wilt zien".

"All right, roger that".

Uit het laatste contact tussen de cockpit en de verkeerstoren in Maleisië bleek niet dat er problemen waren. Vlak voor het toestel het Vietnamese luchtruim zou binnenvliegen meldde de verkeerstoren dat het contact met het toestel zou worden overgenomen door de luchthaven van Ho Chi Minh City.

Daarop antwoordde de piloot met "all right, roger that". Een paar minuten later was alle contact met vlucht MH370 verbroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl