NOS NieuwsAangepast

Rusland bouwt kerncentrales in Iran

Rusland heeft een principe-akkoord gesloten voor de bouw van zeker twee nieuwe kerncentrales in Iran, melden Al-Jazeera en het Iraanse staatspersbureau Irna.

Volgens woordvoerder Behrouz Kamalvandi van de Atoomenergie-organisatie van Iran komen de centrales in de buurt van Bushehr, in het zuiden van het land. In dat gebied staat al een centrale met een vermogen van 1.000 megawatt, waaraan de Russen ook hebben meegewerkt.

Uitwerking

Het akkoord moet nog officieel worden ondertekend. Het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Volgens Kamalvandi moeten eerst nog de technische en financiële aspecten worden uitgewerkt.

Teheran wil op termijn twintig kerncentrales hebben met elk een vermogen van 1.000 megawatt. Het doel is voor de energievoorziening minder afhankelijk te worden van gas en olie.

De Iraanse ambassadeur in Moskou maakte vorige maand bekend dat er met de Russen wordt gesproken over de bouw van een kerncentrale in ruil voor olie.

Zorgen

Het Westen zal nadrukkelijk in de gaten houden of Iran de centrales inderdaad alleen voor de stroomvoorziening gebruikt. Er zijn zorgen over geheime plannen voor het maken van kernwapens.

In januari werden afspraken gemaakt over het toelaten van westerse inspecteurs in Iran, in ruil voor het verlichten van de economische sancties tegen dat land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl