NOS NieuwsAangepast

Google versleutelt zoektermen

Het wordt moeilijker voor de NSA en andere geheime diensten om zoektermen te achterhalen die mensen in Google invoeren. Sinds kort worden die namelijk automatisch versleuteld door Google, schrijft de Washington Post.

De maatregel is een gevolg van de onthullingen van Edward Snowden over de NSA. De Amerikaanse geheime dienst kreeg via Google en andere zoekmachines toegang tot data van de gebruikers.

Wartaal

Ook voor China werkt de maatregel nadelig. De Chinese overheid blokkeerde websites met politiek gevoelige informatie. Wie in China googelde op 'dalai lama' of 'Tiananmen Square', kreeg geen resultaten te zien. Door de versleuteling werken de filters die de informatie blokkeren niet langer.

Het is mogelijk dat China Google nu in de ban zal doen. Maar Google is niet de enige die gegevens versleutelt. Ook andere zoekmachines werken aan de versleuteling van data.

Wereldwijd

De zoekopdrachten van moderne browsers worden nu al voor een deel versleuteld door Google. De komende maanden wordt dat verder uitgebreid. Een einddatum voor de wereldwijde invoering van de versleuteling is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl