VDH wordt adviseur zwembond

De ruzie tussen Pieter van den Hoogenband en de KNZB is bijgelegd. Na een goed gesprek met technisch directeur Joop Alberda is besloten dat Van den Hoogenband met onmiddellijke ingang adviseur wordt van de zwembond.

Open brief

Woensdagochtend schreef de drievoudig olympisch kampioen nog in een open brief dat hij boos was op de KNZB. Van den Hoogenband trok zijn medewerking in aan de Pieter Cup, een wedstrijd voor jonge zwemmers die de afgelopen jaren onderdeel uitmaakte van de Swim Cup. "Ik wens niet langer samen te werken met mensen die liegen of op z'n minst de waarheid verdraaien", schreef Van den Hoogenband.

Technisch directeur Joop Alberda zag geen probleem in de kritische open brief: "Als het functioneel is, heb ik daar nooit zo veel moeite mee. Zolang er boosheid is, is er ook betrokkenheid. Als dat weg is, heb ik echt een probleem." Alberda had later op de dag een gesprek met Van den Hoogenband. De onenigheid werd uitgesproken en de oud-topzwemmer besloot dat de Pieter Cup weer georganiseerd mag worden door de KNZB.

Leugens

De kou kan uit de lucht zijn, maar voor Van den Hoogenband is niet alles vergeten: "Ik kan best samenwerken met mensen met wie ik geen vriendschappelijke banden mee heb. Maar als ze moedwillig leugens verspreiden bij mensen die ik belangrijk vind, daar heb ik moeite mee."

Het probleem zit voor hem dan ook vooral binnen het bondsbureau. "Met name binnen die organisatie zou ik graag zien dat er nog meer de kwaliteit wordt nagestreefd die mensen in het water laten zien", aldus Van den Hoogenband.

Adviseur

De oud-topzwemmer zal Alberda tot en met het EK in Berlijn gaan adviseren. "Ik heb hem nodig om als insider naar mij te kijken en plotseling te zeggen: dat is niet zo slim wat je doet Joop, dat moet je anders doen. Of: dat is een oplossing waar we nog nooit aan gedacht hebben", zegt de technisch directeur.

Van den Hoogenband probeert in die periode ook de nationale selectie te inspireren. Hij reist mee naar de trainingskampen van de Nederlandse zwemmers. Joop Alberda wil ook andere oud-topzwemmers meer betrekken bij de KNZB. Eind maart gaat hij in gesprek met Inge de Bruijn, Maarten van der Weijden, Nick Driebergen, Johan Kenkhuis en Hinkelien Schreuder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl