NOS NieuwsAangepast

"Missen deadline geen ramp"

"Ik geloof niet dat dit op een of andere manier negatief op Nederland afstraalt", zegt Piet de Klerk. Hij is de Nederlandse hoofdonderhandelaar bij de NSS-top.

De Klerk vindt het geen ramp als Nederland de deadline om te stoppen met hoogverrijkt uranium niet haalt. Ook over de kritiek van Amerikaanse wetenschappers maakt hij zich geen zorgen: "Iedereen die daar een groot probleem van maakt, die overdrijft."

Klopt het dat Nederland in 2015 heeft afgesproken te stoppen met hoogverrijkt uranium?

"Nederland heeft zich bij de vorige top in Seoul eraan verbonden om eind 2015 te proberen om het gebruik van hoogverrijkt uranium bij de productie van medische isotopen te beëindigen. Maar wel op zo'n manier dat de productie van die medische isotopen gewoon kan doorgaan."

Het probleem is dat we de deadline niet gaan halen.

"Nou ja, het is nu begin 2014,we hebben dus meer dan anderhalf jaar de tijd. Maar het is de afgelopen twee jaar gebleken dat de omzetting van de cassettes met hoogverrijkt uranium waarin je die isotopen maakt naar laagverrijkt uranium technisch nogal gecompliceerd is. Er zijn verschillende redenen voor vertraging, onder meer dat de Hoge Flux Reactor in Petten een half jaar niet gewerkt heeft."

Er zijn dus technische uitdagingen en problemen waardoor we die deadline niet gaan halen?

"Dat is juist, technische zaken. De Nederlandse inzet is onveranderd."

Maar het eindresultaat is toch dat het bedrijf het niet gaat halen op de afgesproken deadline?

"We hebben begrip voor de technische problemen. Voor ons staat voorop dat de productie van medische isotopen niet in gevaar komt. Zoals het er nu voorstaat, kan het wel op een andere manier met het laagverrijkt uranium, maar de opbrengst aan medische isotopen is dan heel laag. Dan kan het bedrijf in Petten, de enige producent in Nederland en de grootste van Europa, niet aan de vraag voldoen. Dat is niet de gewenste situatie."

Dat argument gold ook al toen u de overeenkomst in 2012 sloot. Had u zich dat toen niet kunnen bedenken?

"Nee, je kan van tevoren de technische complicaties van zo'n omzettingsproces niet voorzien. Dat ligt in de aard van het werk, dat met onverwachte problemen gepaard gaat. Het feit dat die reactor in Petten een half jaar is dicht geweest, helpt niet."

Nederland is straks voorzitter van de NSS-top. Dan wil je toch ook uitstralen: wij zitten er bovenop. Nou haalt Nederland een eigen opgelegde deadline niet.

"Ik zie niet in hoe je in 2014 kan concluderen dat je in 2015 niet gaat halen."

Nou, het bedrijf wat dat doet, zegt zelf dat ze nog tot 2017 zendingen van dat hoogverrijkt uranium nodig hebben.

"Dat is all in the game. Ik geloof niet dat dat op een of andere manier negatief op Nederland afstraalt. We zijn op een aantal manier bezig met het terugdringen van hoogverrijkt uranium, waar je kernbommen van kan maken. Dus de Nederlandse inzet is onveranderd hoog en we zullen dat bedrijf blijven aansporen om die proeven en dat technische werk zo snel mogelijk uit te voeren."

Dus eigenlijk is het pech gehad dat we de deadline niet halen?

"Het zou beter zijn als we de deadline wel gehaald hadden. Dat is duidelijk. Maar het is geen ramp dat we die deadline niet halen. Iedereen die daar een groot probleem van maakt, die overdrijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl