NOS NieuwsAangepast

Morgen debat over deal Teeven

De Tweede Kamer houdt morgen al een debat over de deal die staatssecretaris Teeven in zijn functie van officier van justitie sloot met een crimineel. Volgens deskundigen was het een witwasoperatie.

De Kamer wil weten wat er precies is gebeurd. Bij het debat worden de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Financiën uitgenodigd. Minister Opstelten is verantwoordelijk voor het Openbaar Ministerie en staatssecretaris Wiebes voor de Belastingdienst.

2002

Voor het debat moet het kabinet nog vragen beantwoorden van de Kamer. Staatssecretaris Teeven herhaalde vandaag dat hij zich aan de regels heeft gehouden en dat hij zich geen zorgen maakt. "Het is ouwe koeien uit de sloot halen en ik raak er niet van in de war."

Teeven benadrukt dat het kabinet in 2002 ook al vragen over de zaak heeft beantwoord. Verder verwijst hij naar de minister van Veiligheid en Justitie.

'Heel veel vragen'

CDA-Kamerlid Omtzigt spreekt van een "rare deal". Hij zegt heel veel vragen te hebben, vier A-4tjes vol. Zo wil hij onder meer weten of de kwestie aan de orde is geweest bij het aanstellingsgesprek van Teeven met de premier.

Volgens D66-leider Pechtold hebben Teeven en Opstelten te haastig gereageerd door te zeggen dat er niets aan de hand is. Pechtold: "Het is nogal wat als noch de Belastingdienst, noch de top van het Openbaar Ministerie, noch de destijds verantwoordelijke minister ervan wisten. Het passeren van al deze mensen past niet in mijn rechtsgevoel en al helemaal niet in onze rechtstaat. Het komt ongeloofwaardig over om te zeggen dat er niets aan de hand is, zeker voor een duo van de VVD dat zo hard is op het aanpakken van criminelen", aldus Pechtold.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl