1-2-3-4-5-6 voor Rusland

Dat Rusland het goed doet op de Paralympische Spelen is een understatement. Met 47 medailles, waarvan 16 gouden, heeft het gastland bijna de helft van alle uitgereikte medailles tot nu toe voor zich opgeëist.

Bij het langlaufen is de Russische dominantie nog opvallender. Negentien van de 36 medailles gingen naar Rusland. Woensdag kwamen daar weer zes plakken bij op de kilometer sprint voor mannen.

Rusland 1-2-3-4-5-6

Dat alle podiumplaatsen naar Rusland zouden gaan was na de kwalificaties en de halve finales al duidelijk. De zes finaleplaatsen werden allemaal ingenomen door Russische atleten.

In de spectaculaire finale ging het goud uiteindelijk naar Kirill Michailov. Voor Michailov was het zijn eerste medaille in Sotsji. Roesjan Minnegoelov pakte het zilver op de kortste langlaufafstand, nadat hij eerder al het goud won op de langste (20 kilometer). Vladislav Lekomtsev sleepte zijn tweede bronzen langlaufmedaille in de wacht.

Petoesjkov blijft heersen

In het langlaufen en de biatlon (zittend) staat deze Winterspelen geen maat op Roman Petoesjkov. Na zijn dubbele zege in de biatlon en het goud op de 15 kilometer langlaufen, was de Rus ook de beste op de kilometer sprint. Petoesjkov bleef zijn landgenoot Grigori Murigin nipt voor en pakte daarmee zijn vierde gouden medaille. Het brons ging naar de Oekraïner Maksim Jarovji.

Als Petoesjkov zijn honderd procent score weet vast te houden, dan kan hij uitkomen op zeven gouden plakken. De Russische veelvraat komt individueel ook nog uit op de 10 kilometer langlaufen en de 15 kilometer biatlon. Met het Russische langlaufteam maakt Petoesjkov ook grote kans op goud bij de 4x 2,5 kilometer estafette.

Tweede goud McKeever

De uitslag van de kilometer sprint voor visueel beperkten kende meer variatie. Daar won de Canadese superster Brian McKeever zijn tweede gouden medaille en Zebastian Modin uit Zweden zilver. Toch kwam ook bij deze categorie een Rus op het podium. Oleg Ponomarev ging er met de bronzen medaille vandoor.