NOS NieuwsAangepast

Cyanide-alarm in KLM-gebouw

In het KLM Milieucentrum op Schiphol-Oost is vanmiddag het cyanide-alarm afgegaan. De brandweer rukte groot uit en het gebouw werd ontruimd, maar na ruim een uur was het gevaar geweken. Niemand is gewond geraakt.

Na de ontruiming werd het gebouw gelucht. Daarna werden bij metingen van de brandweer geen cyanidesporen gevonden. Mogelijk is er helemaal geen cyanide gelekt en is het alarm ten onrechte afgegaan. Of dat zo is, wordt nu onderzocht.

Voertuigen weg

Volgens de marechaussee rukken de hulpdiensten altijd groot uit bij een dergelijke melding. Dat gebeurde rond 14.00 uur. Ruim een uur later gingen de meeste voertuigen al weer weg. Even later konden de KLM-medewerkers, die waren opgevangen in naastgelegen gebouwen, het pand weer betreden.

In het KLM Milieucentrum wordt onder meer water gezuiverd, dat vervuild is geraakt bij het reinigen van vliegtuigen en vliegtuigmotoren. Het centrum is sinds 1990 in gebruik en ligt ver van de luchthaventerminals.

Giftig

Cyanide is een giftige stof, die veel in de industrie wordt gebruikt, bijvoorbeeld om goud te winnen uit gesteenten. De stof wordt onder meer geproduceerd door bacteriën, schimmels en algen, waardoor cyanide ook voorkomt in voedingsstoffen en planten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl