BSE bij Grieks-Nederlandse koeien

Bij twee koeien op een veeteeltbedrijf in Griekenland is de gekkekoeienziekte (BSE) geconstateerd. Het gaat om twee koeien die zo'n vier jaar geleden uit Nederland zijn geïmporteerd.

Het bedrijf is onder quarantaine geplaatst. De veterinaire dienst doet nu onderzoek naar de koeien en het veevoer.

De Griekse autoriteiten hebben het ministerie van Economische Zaken in Den Haag en de Europese autoriteiten in Brussel geïnformeerd. Dat is verplicht als bij een koe BSE wordt aangetroffen.

Het Haagse ministerie noemt het BSE-geval in Griekenland opmerkelijk. Het ministerie benadrukt dat in Nederland bij koeien geboren na 2001 geen BSE meer is geconstateerd. Een laboratorium is gevraagd de kwestie te onderzoeken; de uitslag wordt volgende week verwacht.

Geen besmet vlees

Het Griekse ministerie van Landbouw zegt dat er geen besmet vlees op de markt is gekomen. Er is dan ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Het laatste geval van BSE in Griekenland is tien jaar geleden.

BSE is een infectieziekte die bij vee het centrale zenuwstelsel aantast. Uiteindelijk leidt BSE bij deze dieren tot de dood. Mensen kunnen de ziekte van Creutzfeldt-Jacob krijgen als ze besmet rundvlees eten. Creutzfeldt-Jacob is een dodelijke hersenziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl