NOS NieuwsAangepast

Herkansing voor Smeets en Jagger

Het gerucht dat ze zouden komen zong al een tijdje rond, maar zelfs de Pinkpop-organisatie wist het niet zeker. Afgelopen maandag bestonden er nog twee versies van de Pinkpop-poster voor de 45ste editie: één met en één zonder de Rolling Stones erop. Uiteindelijk kwam de bevestiging van de band zelf: ze komen naar Landgraaf op 7 juni.

Volgens NOS-verslaggever Jeroen Wielaert hadden de Stones de keuze uit maar liefst achttien verschillende Europese festivals voor komende zomer. Dat Pinkpop daar tussen zat, werd verwacht. Leon Ramakers, oprichter van Mojo, heeft al jaren contact met de Rolling Stones. Hij zei afgelopen weekend tegen Wielaert dat er "109 procent zekerheid was, maar nog niets definitiefs".

Jagger en Tosh

Het terrein van Pinkpop in Landgraaf is niet nieuw voor de band. Ze traden er twee keer eerder op, in 1995 en 1999. Maar dat waren exclusieve Stones-concerten en geen festivaloptredens.

Frontman Mick Jagger liet zich wel een keer zien op Pinkpop, in 1979. Peter Tosh trad dat jaar op en de verwachting was dat Jagger met hem het duet Don't look back zou zingen. In de documentaire over Pinkpop van 3doc vertelt organisator Jan Smeets over die editie.

"Hij vraagt aan mij: hoe lang kan ik optreden. Ik zeg, I've arranged for you that you can go on for as long as you want." Dat Jagger er was, ging als een lopend vuurtje over het terrein. Maar van optreden kwam het niet. Jagger ziet een tv-camera staan, zegt tegen Smeets dat dit niet was afgesproken en loopt weg.

Smeets: "Hij zei see you, loopt de trappen af en is weg. Daarna heb ik nooit niks meer van hem daarover gehoord."

Later heeft popjournalist Leo Blokhuis nog eens aan Jagger gevraagd waarom hij destijds niet heeft opgetreden. Maar die kon het zich niet meer herinneren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl