NOS NieuwsAangepast

Deeltijdstudie moet toegankelijker

Studeren in deeltijd moet makkelijker en aantrekkelijker worden. Dat staat in een advies aan minister Bussemaker van Onderwijs. Mensen die naast hun baan willen studeren moeten daarvoor meer mogelijkheden krijgen.

Volgens een commissie die wordt geleid door Alexander Rinnooy Kan moet het studeren in deeltijd beter aansluiten bij de studenten. Het onderwijs moet flexibeler, en mogelijkheden om te lenen bij de overheid moeten worden uitgebreid.

Sterke afname

Het aantal deeltijdstudenten is volgens cijfers van de commissie dramatisch afgenomen. In 2001 waren dit er nog 19.000, tien jaar later was dit aantal bijna gehalveerd naar 9800. Hogescholen en universiteiten richten zich volgens de commissie vooral op voltijdstudenten en jongeren. Nieuwe maatregelen moeten het aantal volwassenen met een bachelor- en mastergraad vergroten.

Experimenten

Minister Bussemaker van Onderwijs zegt dat ze met de aanbevelingen aan de slag gaat. "Overheid en onderwijsinstellingen moeten ervoor zorgen dat volwassenen werk, privéleven én studie beter kunnen combineren." Studeren op de werkplek of online kan hierbij volgens de minister uitkomst bieden.

De minister gaat onderzoeken of invoering van collegekrediet voor deeltijdstudenten haalbaar is. Dit is een advies van de commissie. Ook staat ze open voor experimenten met leningen voor deeltijdstudenten. Het ministerie komt voor de zomer met plannen, en hoopt dat ook hogescholen en universiteiten aan de slag gaan met de adviezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl