NOS NieuwsAangepast

Bomschoenen op vluchten Schiphol

De Britse voormalige terreurverdachte Saajid Badat heeft verklaard dat hij in 2001 bomschoenen heeft gedragen op vluchten van Pakistan naar Nederland en van Nederland naar Groot-Brittannië. Badat zei dat tijdens de rechtszaak tegen de schoonzoon van Osama bin Laden in New York, waarin hij moest getuigen.

De 34-jarige Brit gebruikte de bomschoenen tijdens die vluchten niet omdat hij de explosieven wilde bewaren voor een Amerikaans toestel. Later zag hij helemaal af van een aanslag nadat zijn moeder had gezegd dat ze geen terrorist als zoon wilde.

Enthousiast

Badat werd opgeleid tot zelfmoordterrorist in een al-Qaidakamp in Afghanistan. In zijn getuigenis vertelt hij dat alle rekruten daar enthousiast reageerden op de aanslagen van 11 september 2001. Een van de leraren schrapte de Twin Towers van de lijst met hoogste gebouwen ter wereld. Badat zegt dat hij en anderen daar hard om moesten lachen.

In december 2001 ging hij bij zijn ouders in Gloucester langs. Zij vroegen hem wat hij in Afghanistan had gedaan en drongen erop aan dat hij geen gekke dingen moest doen. Eén bomschoen gaf hij daarna aan een paar Maleisische mannen die zelf een aanslag wilden plegen.

Informant

Badat bewaarde de andere bomschoen naar eigen zeggen "veilig thuis". Het ontstekingsmechanisme haalde hij er wel uit. Hij vertelt de rechter dat hij de explosieven bewaarde omdat hij destijds nog niet van gedachten was veranderd. "Misschien had ik de explosieven nog wel eens nodig."

Badat had op 22 december 2001 samen met de Brit Richard Reid een toestel moeten opblazen; dat hadden de twee afgesproken. Reid ging met bomschoenen aan boord van een vlucht naar Miami, Badat zag helemaal van het plan af. Reid werd gearresteerd en zit een levenslange gevangenisstraf uit in de VS.

Badat werd in 2005 veroordeeld voor het beramen van aanslagen. Na zes jaar kwam hij vrij omdat hij informant werd voor Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl