NOS VoetbalAangepast

Koeman: Oranje met twee spitsen

Als bondscoach Louis van Gaal vasthoudt aan het 4-3-3-systeem, komt Oranje tekort tegen de grote voetballanden. Dat zegt Ronald Koeman. De trainer van Feyenoord en NOS-analyticus ziet Oranje liever met twee spitsen spelen.

De directe aanleiding voor zijn overweging is het wegvallen van middenvelder Kevin Strootman. "Ik zie niet direct iemand die hem kan vervangen", aldus Koeman. "Nu moet je voor een ander systeem kiezen, maar ook omdat we gezien hebben dat we tegen de echt grote landen tekort komen."

Meer rendement

"In Nederland hechten we erg aan 4-3-3", vervolgt Koeman, die eind vorig jaar tevergeefs hoopte Van Gaal na het WK op te mogen volgen. "Dat is een leuk systeem en kan dominant zijn, maar ik denk dat het wel eens tijd is dat we minder dominant zijn en meer rendement uit een wedstrijd halen."

"Een keer wat anders doen dan men van ons gewend is, kan de tegenstander in de problemen brengen. Bovendien zou het best bij de spelers van dit Nederlands elftal passen om met twee spitsen te spelen."

Ingeslagen weg

Toch denkt de Feyenoord-coach niet dat Van Gaal het systeem gaat veranderen. "Hij is het traject al gestart met een bepaalde wijze van voetballen, ik denk dat hij daaraan vasthoudt."

In dat geval moet de bondscoach slechts op zoek naar iemand die de rol van Strootman op een vergelijkbare wijze kan invullen als de middenvelder van AS Roma. "Daley Blind zou het kunnen en Leroy Fer misschien", klinkt Koeman niet erg overtuigd dat zij Strootman kunnen doen vergeten.

Creatief de baas

Het vervangen van Strootman is ook volgens Youri Mulder een zware opgave voor Van Gaal. "Dat is zo'n beetje de beste speler van het Nederlands elftal. Als je ziet hoe belangrijk hij is voor AS Roma... Hij is daar creatief de baas. Ik dacht als eerste aan Fer, al is die nu ook geblesseerd. Maar als Fer straks weer fit is, komt het misschien juist wel goed uit dat hij even rust heeft gehad."

Mulder, voor wie het spelconcept niet omgegooid hoeft te worden, ziet nog een voordeel in de middenvelder van Norwich City. "Met Fer hoef je het systeem zo min mogelijk te veranderen, omdat hij op eenzelfde manier kan spelen als Strootman."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl