Teeven betrokken bij witwasoperatie
Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft in 2000 een deal gesloten waarmee meer dan vijf miljoen gulden van drugscrimineel Cees H. werd witgewassen. Teeven was toen officier van justitie. Dat meldt Nieuwsuur vanavond.
Het geld was verstopt in Luxemburg. Via een ontnemingsschikking betaalde de drugscrimineel 750.000 gulden aan de Staat. Maar uit de rest van de schikking blijkt dat er vervolgens feitelijk geld is witgewassen voor H.
De deal hield in dat justitie miljoenen guldens aan zwart geld terugstortte aan de drugscrimineel. De Belastingdienst werd daarover niet geïnformeerd, dat was een onderdeel van de schikking. Ook de minister en het College van procureurs-generaal waren niet op de hoogte. Er was "volstrekte geheimhouding" afgesproken.
Moreel verwerpelijk
Het is onduidelijk welk voordeel de Staat erbij had om in ruil voor 750.000 gulden meer dan vijf miljoen wit te wassen.
Teeven had vooraf geen toestemming van de top van het OM gevraagd voor de deal, die hij sloot samen met toenmalig plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman. Het College van procureurs-generaal, dat het landelijk opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM bepaalt, was niet ingelicht over het passeren van de Belastingdienst.
Dato Steenhuis, de procureur-generaal die indertijd verantwoordelijk was voor ontnemingsschikkingen met criminelen, zegt dat hij de deal nooit zou hebben goedgekeurd. In Nieuwsuur noemt hij het "moreel verwerpelijk" om dit buiten de Belastingdienst om te regelen.
Voldongen feit
Pas twee maanden later, toen de deal was afgerond en de feiten niet meer terug te draaien waren, hebben Teeven en Swagerman de waarnemend voorzitter van het College van procureurs-generaal met de zaak geconfronteerd. Die zette toen alsnog een handtekening onder de reeds gesloten overeenkomst. De overige PG's werden, net als de minister en de Belastingdienst, niet geïnformeerd.
De advocaat van Cees H., Jan-Hein Kuijpers, zegt in Nieuwsuur dat alle afspraken over de deal zijn nagekomen. Het geld is via een rekening van justitie naar Nederland gekomen. Daarna ging het naar een vriend van Cees H. De advocaat wilde dat de geldstroom via een justitierekening liep en niet via zijn eigen kantoorrekening, zodat hij niet zelf van witwassen kon worden beschuldigd.
Tegen de regels
Volgens belastingrechtsgeleerden is wat er is gebeurd in strijd met alle regels van de rechtsstaat. "Altijd vindt er overleg plaats tussen het OM en de belasting als het gaat om de ontneming van voordeel", zegt emeritus hoogleraar Jaap Zwemmer.
In een reactie aan Nieuwsuur laat minister Opstelten weten dat de schikkingsovereenkomst conform de toenmalige wet- en regelgeving was. De uiteindelijke overeenkomst is aan het College van procureurs-generaal voorgelegd, aldus de minister.
Volgens de deskundigen staat in de richtlijn duidelijk dat er afstemming moet plaatsvinden met de Belastingdienst.