NOS SportAangepast

Bijzonder support voor langlaufster

Morgen verschijnt de Amerikaanse Tatyana McFadden aan de start voor 1 kilometer sprint langlaufen (zittend). Voor de 24-jarige gelauwerde atlete, die tijdens de laatste drie Zomerparalympics tien medailles won, zijn de Paralympische Spelen in Sotsji wel heel bijzonder.

Het is niet alleen de eerste keer dat ze meedoet aan de Winterparalympics, ze wordt ook vergezeld door haar biologische Russische moeder en de directeur van het kindertehuis in St. Petersburg waar ze de eerste zes jaar van haar leven doorbracht.

"In Sotsji zien ze mij voor het eerst echt racen in plaats van op televisie", aldus McFadden. "Dat geeft me extra energie, een extra boost."

Wonder

Na haar eerste race op de 12 kilometer, waar ze afgelopen zondag als vijfde eindigde, wachtte haar bij de finish al een emotionele ontvangst. "Ik ben trots, het is geweldig", zei Nina Polevikova over haar dochter. "Het is een wonder."

McFadden werd in Rusland geboren met spina bifida, waardoor ze vanaf haar middel verlamd was. Toen ze op haar zesde werd geadopteerd door een Amerikaanse familie waren haar vooruitzichten slecht. Zelfs na diverse operaties in de VS werd er gevreesd voor haar leven.

Tegen alle verwachtingen in overleefde ze en haar adoptiemoeder stimuleerde haar om te gaan sporten. Op de atletiekbaan voelde McFadden zich het meest in haar element. Haar vechtersmentaliteit resulteerde in drie gouden medailles in Londen in het rolstoelracen.

Zware overgang

Pas een jaar geleden begon ze voor het eerst met langlaufen. "Het is een zware overgang geweest", aldus McFadden. "Langlaufen is zwaarder omdat de sneeuwconditie iedere dag anders kan zijn."

McFadden hoopt in Sotsji bij de drie komende evenementen nog een medaille in de wacht te slepen.

Tijd om nog wat langer bij haar Russische familie te blijven heeft ze niet. Op 13 april doet ze mee aan de marathon in Londen en een week later aan de marathon in Boston. Daarna gaat ze zich voorbereiden op de Zomerparalympics in Rio de Janeiro in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl