NOS NieuwsAangepast

Asscher: SCP-cijfers dramatisch

Minister Asscher van Sociale Zaken noemt het dramatisch dat de werkloosheid onder niet-westerse Nederlanders drie keer zo hoog is als onder autochtonen. Dat zei hij in reactie op de cijfers uit het jaarrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Daaruit blijkt dat allochtonen veel vaker werkloos zijn dan autochtonen met dezelfde opleiding. Verder blijkt dat voortijdige schoolverlaters van Marokkaanse afkomst het slechtst scoren: van hen heeft meer dan de helft geen werk.

Volgens Asscher zijn de cijfers dramatisch omdat dat betekent dat "mensen die hier opgroeien en de toekomst van Nederland vormgeven op achterstand staan". Volgens Asscher heeft de achterstand twee oorzaken: nog te veel allochtone jongeren verlaten het onderwijs zonder diploma en bedrijven discrimineren nog te vaak.

Hoop

Maar de oplossingen bieden volgens Asscher ook hoop: steeds meer kinderen worden beter opgeleid en het programma om schooluitval tegen te gaan heeft het aantal jongeren dat zonder diploma van schoolgaat al teruggedrongen.

Verder zijn er allerlei maatregelen om bedrijven die discrimineren bij het aannamebeleid aan te pakken. Asscher noemt het ook hoopgevend dat allochtonen die eenmaal binnen zijn bij een bedrijf net als de rest meegroeien.

Hij erkent wel dat er "nog een lange weg te gaan is". "Maar op die weg moeten we ook door, je kunt je als land niet veroorloven om een groep in werkloosheid te laten zitten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl