NOS NieuwsAangepast

"Saudische prinsessen opgesloten"

Vier dochters van de Saudische koning Adbullah zitten al jaren opgesloten in een villa in Jeddah. Hun moeder, een ex-vrouw van de koning, smeekt in de Britse pers om hulp voor haar dochters. Het gebeurt zelden dat paleisgeheimen van het gesloten Saudische koningshuis zo op straat komen te liggen.

De vier zouden dertien jaar geleden in ongenade zijn gevallen en daarom al die tijd al zwaar beveiligd worden. Ze mogen nauwelijks naar buiten en wonen in een vervallen gebouw op het koninklijke complex in de havenstad.

De ex-vrouw, Alanoud al-Fayez, trouwde op haar 15de met de koning, die toen in de veertig was. Na hun scheiding vluchtte ze naar Londen. Haar dochters, die inmiddels tussen de 38 en 42 zijn, heeft ze al een decennium niet meer mogen zien.

Mensenrechtengezant

De moeder zegt dat ze naar de VN-gezant voor de mensenrechten is gestapt om de situatie aan te kaarten. Volgens haar dreigt de familie van de koning (89) dat ook na zijn dood haar dochters vast zullen blijven zitten.

Saudi-Arabië is gevraagd om een reactie, maar heeft nog niks laten weten. Koning Abdullah heeft 38 kinderen van meerdere vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl