NOS NieuwsAangepast

Winstherstel bij Van Lanschot

De kosten gingen flink omlaag, de kapitaalbuffers werden verstevigd en er werd weer winst gemaakt. Van Lanschot sloot het voorbije jaar af met een nettowinst van 33,5 miljoen euro. Het jaar ervoor werd nog een verlies geleden van ruim 147 miljoen euro.

De marktomstandigheden voor de bank blijven uitdagend, managersjargon voor lastig, maar zowel het gewone bankieren, het vermogensbeheer, als het zakelijk bankieren droegen bij aan het winstherstel.

Toch is de bank niet immuun voor de economische malaise en het hoge aantal faillissementen. Er is meer dan 103 miljoen euro opzij gezet voor de stroppenpot, om tegenvallers bij de kredietverstrekking op te vangen. Dat is een fractie minder dan het jaar ervoor, maar nog altijd een forse voorziening.

Aflossen is trend

Van Lanschot had in 2013 53,5 miljard euro onder beheer aan vermogen en spaargeld van klanten. De kredietportefeuille werd iets kleiner, onder meer doordat klanten versneld hun hypotheek blijven aflossen, een trend die dus aanhoudt.

De bank is al twee jaar bezig met kosten besparen en meer efficiency. De kosten zijn teruggedrongen en liggen zelfs voor op het schema. Dat gaat ook gepaard met het schrappen van banen. Vorig jaar verdwenen er 108 voltijdbanen.

Stevig in het zadel

De bank voor vermogende klanten uit Den Bosch zit financieel stevig in het zadel. Dat bleek ook uit de doorlichting van krediet- en vastgoedportefeuille en de zware stresstest die gehouden is, de zogenaamde Asset Quality Review. De bank kan een storm goed doorstaan.

Van Lanschot gaat ook weer dividend, winst uitkeren aan de aandeelhouders. Door de bankencrisis en de verliezen was dat sinds 2011 niet meer gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl