NOS NieuwsAangepast

VS wil geen gesprek met Poetin

De Amerikanen willen geen ontmoeting met president Poetin, zolang Rusland niet serieus wil meewerken aan een diplomatieke oplossing voor Oekraïne. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft een uitnodiging om te komen praten met Poetin afgeslagen. Hij wil eerst concrete bewijzen zien dat Rusland serieus wil onderhandelen over de toekomst van de Krim.

De Amerikanen willen dat de Russen de 'annexatie' van de Krim stopzetten en de situatie gaan bespreken in een contactgroep bestaande uit Rusland, Oekraïne en andere landen. Ook willen ze dat er een ontmoeting komt tussen Rusland en de nieuwe regering van Oekraïne.

Staatsgreep

De Russen erkennen deze regering niet. Zij beschouwen de machtsovername in Oekraïne als een staatsgreep.

Rusland werkt aan tegenvoorstellen, maar wat die inhouden is nog niet bekend. Het is dan ook niet duidelijk er deze week alsnog een ontmoeting zal plaatsvinden tussen Rusland en Amerika.

Zondag is er op de Krim een referendum over de toekomst van het gebied. Internationaal wordt die volksraadpleging veroordeeld. Zo zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken dat de uitslag niet geldig is, vanwege de dreigende situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl