NOS NieuwsAangepast

"Alleen vuurwerk tussen elf en één"

De vier grote steden willen het afsteken van vuurwerk rond de Oud en Nieuw flink beperken. Er zou alleen nog vuurwerk moeten worden afgestoken tussen 23.00 uur en 01.00 uur.

Dat schrijven de burgemeesters in een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en staatssecretaris Mansveld van Milieu. Ook de periode waarin vuurwerk mag worden verkocht moet verkort worden.

"Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon zijn werk doet, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb namens de grote steden.

Diep geworteld

De burgemeesters willen nog geen algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Ze denken dat een dergelijk verbod niet is te handhaven omdat de traditie te diep geworteld is in de Nederlandse samenleving.

De grootste overlast wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. De aanpak hiervan is volgens de burgemeesters lastig. Ze vinden dat de Europese regelgeving moet worden aangepast. Ook moet er een scherpere controle komen op de verkoopsites en het transport via postorderbedrijven en havens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl