NOS NieuwsAangepast

Greenwald: nog een half jaar lekken

Door NOS-techexpert Rachid Finge in Austin

Zeker het komende half jaar komen er nog gelekte documenten van Edward Snowden naar buiten. Dat zegt journalist Glenn Greenwald, die de beschikking heeft over alle documenten. Greenwald werd via een videoverbinding geïnterviewd op South By South West.

Greenwald zei dat veel van de schokkendste stukken nog niet publiek zijn gemaakt. Ook gaf hij aan dat hij lang niet alle stukken die hij van Snowden heeft gekregen, publiceert. Zo brengt hij geen documenten naar buiten waarin mensen zonder bewijzen worden beschuldigd. Een deel van de documenten is volgens hem bovendien simpelweg saai.

Nederland

In de toekomst wil Greenwald samenwerken met buitenlandse journalisten wanneer er onthullingen zijn over hun land. Hij noemde een aantal landen als voorbeeld, waar opvallend genoeg ook Nederland tussen zat.

Over privacy zei hij dat de omgekeerde wereld nu werkelijkheid is. "In een gezonde democratie moet iedereen met een publieke functie transparant zijn en heeft het individu privacy. Nu is het andersom: alles wat de overheid doet is geheim en alles van het individu is publiek."

De Amerikaan Greenwald woont in Brazilië. Hij overweegt in april naar New York te komen om een prijs in ontvangst te nemen voor zijn journalistieke werk van het afgelopen jaar. "Dat zou een mooi symbool zijn", zei Greenwald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl