NOS NieuwsAangepast

Crisis treft allochtonen harder

De werkloosheid onder niet-westerse Nederlanders is ruim drie keer zo hoog als onder autochtonen. Het slechtst scoren voortijdige schoolverlaters van Marokkaanse afkomst. Van hen heeft meer dan de helft geen werk, maar ook met gelijke kwalificaties zijn allochtonen vaker werkloos dan autochtonen.

Dit staat in het Jaarrapport Integratie 2013 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het rapport is geschreven op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

Embargo

Het SCP-rapport wordt vandaag aangeboden aan minister Asscher, maar het is nu al openbaar omdat de PVV het embargo heeft geschonden. De partij vindt dat het SCP de criminaliteitscijfers in het onderzoek had moeten meenemen. Dat is niet gebeurd en dat noemt de PVV politiek correct.

Vooroordelen

Volgens het SCP worden migranten, en zeker migrantenjongeren, zwaar getroffen door de economische crisis. Ze hebben het veel moeilijker op de arbeidsmarkt dan autochtone Nederlanders. Volgens het SCP hebben ze vaak te maken met bewuste en onbewuste vooroordelen bij werkgevers.

Migranten die als vluchteling hierheen zijn gekomen, hebben vaak een bijstandsuitkering. Van de Somalische vluchtelingen heeft bijvoorbeeld de helft een uitkering.

Diploma

Bijna een op de vijf allochtone jongeren met een mbo-diploma op zak, is anderhalf jaar na het behalen van het diploma nog werkloos. Bij autochtone jongeren is dat 5 procent.

Het opleidingsniveau van migranten is de laatste jaren wel toegenomen. Het aantal migrantenvrouwen met een betaalde baan steeg jarenlang, maar is tot stilstand gekomen door de economische crisis.

Armoede

Door de groeiende werkloosheid onder niet-westerse migranten loopt ook hun inkomen flink achter. Van volwassen niet-westerse migranten leeft een op de zeven in armoede. Van de allochtone kinderen leeft een op de vier in armoede. Bij autochtone kinderen is dit een op de 16.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl