NOS NieuwsAangepast

Extra geld voor groene initiatieven

Natuurvrijwilligers krijgen tot 2016 één miljoen euro extra voor groene initiatieven. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte dat bekend tijdens het slot van de Natuurkaravaan, een serie gesprekken over de natuur met maatschappelijke initiatieven.

Om vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en groen in de stad te ontwikkelen en te stimuleren, startte het ministerie van Economische Zaken het vrijwilligersprogramma Groen en Doen. De afgelopen twee jaar zijn daarmee 100.000 mensen geholpen met natuureducatie of bij het opstarten van groene projecten in de buurt.

"Goud waard"

Vrijwilligers konden bijvoorbeeld vouchers aanvragen om een opleiding te volgen. Projecten van zes grote vrijwilligersorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en IVN Nederland, zijn rechtstreeks uit Groen en Doen betaald.

"Vrijwilligers zijn goud waard voor onze natuur", aldus staatssecretaris Dijksma. "Dat is het stimuleren meer dan waard. Of het nou gaat om het opzetten van een natuurspeeltuin om de hoek of onderhoud van ons landschap. Natuur is de basis voor een goede leefomgeving, geeft economische kansen en zorgt voor ontspanning."

Stadsmoestuin

Tijdens de zes bijeenkomsten van de Natuurkaravaan zijn een reeks initiatieven besproken. Bijvoorbeeld de transformatie van een braakliggend terrein naar een stadsmoestuin of het werken aan gezondheidszorg in de natuur. Honderden vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven maar ook van belangengroepen en geïnteresseerde burgers discussieerden met elkaar.

Dijksma gebruikt de uitkomsten van deze Natuurkaravaan-gesprekken voor de Natuurvisie die ze binnenkort presenteert. Aanbevelingen die ze kreeg zijn onder meer "Ga vooral met de natuur aan de slag" en "Versterk de natuur dichtbij huis". Deelnemers waren het er grotendeels over eens dat natuur en economie elkaar kunnen versterken in de juiste combinatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl