NOS NieuwsAangepast

"Krim nodigt waarnemers uit"

De regering van de Krim heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gevraagd waarnemers te sturen naar het referendum van aanstaande zondag, meldt het Russische persbureau RIA.

De bevolking krijgt dan de vraag voorgelegd of de Krim zich moet aansluiten bij Rusland of een autonomere positie binnen Oekraïne moet krijgen. Het parlement van de Krim, die nu al een autonome status heeft binnen Oekraïne, heeft al met een overweldigende meerderheid gestemd voor aansluiting bij Rusland.

De OVSE meldt tegenover de NOS dat het verzoek nog niet binnen is. De OVSE wijst erop dat ze alleen ingaat op uitnodigingen van lidstaten. Dat zou in dit geval Oekraïne moeten zijn. Als het verzoek van de regionale regering op de Krim komt, zou de OVSE de uitnodiging afwijzen.

Geen militaire waarnemers

Oekraïne en de meeste westerse landen wijzen het referendum af. Zij zeggen dat onder dreiging van de Russische militaire aanwezigheid een pro-Russisch antwoord wordt afgedwongen.

Militaire waarnemers van de OVSE kregen vorige week tot drie keer toe geen toegang tot de Krim. De Nederlandse VN-gezant Robert Serry werd donderdag hardhandig te verstaan gegeven dat hij de Krim moest verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl