NOS NieuwsAangepast

Grote natuurbrand in Brabant

De natuurbrand die vanmiddag woedde in het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is onder controle. Het vuur is gedoofd, maar hier en daar smeult het nog ondergronds. De brandweer is nog enkele uren bezig met nablussen.

De brand woedde op meerdere plekken in een gebied van 50 hectare, dat is zo groot als honderd voetbalvelden. Zo'n 30 hectare is verwoest.

NL-alert

Even voor 17.00 uur is een NL-alert verstuurd, om iedereen in het gebied te waarschuwen en op te roepen om het Nationaal Park te verlaten.

Verslaggever Martijn van der Zande vertelde in het Radio 1 Journaal dat de brandweer het gebied vanuit een helikopter heeft bekeken om te bepalen hoe groot de brand daadwerkelijk was.

Twaalf blusvoertuigen waren naar de brand gestuurd. Ondersteunende teams van brandweerkorpsen uit de regio hielpen met de toevoer van water. Een deel van de voertuigen kon het gebied niet in, omdat de wagens geen vierwielaandrijving hadden. De brandweer vreesde dat de wagens vast zouden komen te zitten in het zand.

Dor en brandbaar

Volgens de brandweer is het voorjaar de meest kritieke periode voor bosbranden, omdat er veel dor en brandbaar materiaal in het bos ligt. Daardoor is de kans groter dat het vuur zich snel verspreidt.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3500 hectare groot en ligt tussen de steden Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch. Er zijn zandverstuivingen en naaldbossen.

Veluwe

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is het niet uniek dat zo vroeg in het jaar al een bosbrand woedt. Vorige week was er al een op de Veluwe.

Bosbranden hebben volgens de woordvoerder niets met de tijd van het jaar te maken, maar met de vegetatie, de droogte in het gebied en de wind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl