NOS NieuwsAangepast

Taliban dreigen Afghaanse kiezers

De Taliban hebben de Afghaanse bevolking gewaarschuwd niet deel te nemen aan de presidentsverkiezingen die op 5 april worden gehouden. In een verklaring staat dat "al het mogelijke geweld gebruikt zal worden om de verkiezingen te verstoren".

Het is de eerste formele waarschuwing van de Taliban tegen de verkiezingen. Twee campagnemedewerkers zijn in de afgelopen weken al gedood en een presidentskandidaat is op een verkiezingsbijeenkomst aangevallen.

Opvolger Karzai

De verkiezingen zijn een mijlpaal voor Afghanistan, ruim een half jaar voor het vertrek van de buitenlandse troepen. De Afghanen kiezen een opvolger van Hamid Karzai, die na twee ambtstermijnen niet kan worden herkozen.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid mailde de waarschuwing aan de nationale en internationale media. Hij zegt dat de verkiezingen een Amerikaanse samenzwering zijn en dat de president al is gekozen in de kantoren van de CIA en het Pentagon.

Mujahid vraagt de Afghanen de verkiezingen totaal te verwerpen en zichzelf niet in gevaar te brengen door hun stem uit te brengen.

In de verklaring staat niet wat voor geweld gebruikt zal worden. Bij de verkiezingen van 2009 werden aanslagen gepleegd op stembureaus en werden in sommige gevallen de vingers afgesneden van kiezers. De Taliban waarschuwen de regering geen moskeeën of scholen te gebruiken als stemlokaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl